Smoothiekoneen valintaopas

Smoothiekone on tehosekoittimen kaltainen vehje, minkä mukana tulee vähintään yksi pullo, johon smoothien voi suoraan sekoittaa mukaan napattavaksi. Smoothie on oikea ”kiireisen aamun pelastus” ja ”paras treenieväs”, sillä smoothien voi rakentaa ihan sellaiseksi kuin haluaa. Pullosta voi nauttia niin vihannespitoisen, mutta nestemäisen lounaan, kuin proteiinirikkaan ja pitkään kylläisenä pitävän välipalankin. Helppoa touhu ainakin on: raaka-aineet laitetaan pulloon, minkä jälkeen teräosa kierretään kiinni puteliin. Pullo käännetään tässä vaiheessa ylösalaisin ja asetetaan moottorialustalle. Laite päälle, ja yleensä alle minuutin sekoituksen jälkeen smoothie on valmis. Asiantuntijat tosin ovat sitä mieltä, ettei ole samantekevää, miten raaka-aineet smoothiekoneeseen laitetaan. Ensin kuulemma kannattaa laittaa nesteet, pakasteet ja pienikokoiset ainekset, ja isot palat jättää päällimmäisiksi. Toinen koulukunta taas käskee laittamaan nesteen viimeisenä, jolloin vaikeammin pilkkoutuvat ainekset ovat lähinnä laitteen teriä. Kokeilemalla selviää itselle paras tapa.

Parhaat Smoothiekoneet Vertailussa

Emerio Blender To Go 0.5L Valkoinen/vihreä

3.3/5

Täydellinen sekoitin sinulle, joka haluat nopeasti ja kätevästi valmistaa esimerkiksi smoothien mukaan. Sekoittimen vetoisuus on 0,6 l + 0,5 l, ja kumitassujen ansiosta se pysyy paikoillaan kun teet juomasi.

Osta nyt: 22, 92 - 29,90 €

Hamilton Beach 58912

4.1/5

Hamilton Beachin tehosekoitin on koottu Yhdysvalloissa ja komponentit sekä laitteessa käytetty tekniikka ovat ammattitasoisia. Tehokkaan 1400 watin moottorin avulla voit sekoittaa, jauhaa, muussata ja silputa monet raaka-aineet.

Osta nyt: 286,90 €

Blendtec Total Blender Classic WildSide

4/5

Nopea ja korkealaatuinen tehosekoitin amerikkalaiselta Blendteciltä. Tehosekoittimessa on 3 Hv moottori ja tilava 1,8 litran sekoituskannu. Tehosekoittimessa on yhdeksän nopeusasetusta ja kuusi valmista ohjelmaa.

Osta nyt: 399,90 - 716 €

Vitamix Explorian E310

4.4/5

Vitamix Explorian 310 on korkeatehoinen blenderi Vitamixilta. Explorianilla on sama kestävyys ja laatu ja se on yhtä käyttäjäystävällinen kuin muutkin Vitamixit, mutta se on pienempi. 1.4 litran kannu sopii erinomaisesti pienempiin kotitalouksiin. High-perfomance blendauksen helpommaksi ja laite sopii hyvin kun haluat hektisessäkin arkirytmissä nopeita tuloksia laadusta tinkimättä.

Osta nyt: 449 - 499 €

Mitä on hyvä tietää ennen kuin ostat smoothiekoneen?

Smoothiekoneen saa halvimmillaan noin viidellätoista eurolla. Kalleimmista, ammattikäyttöön tarkoitetuista smoothiekoneista saa maksaa jo tuhannen euroa, joten ihan ensimmäisenä kannattaa käydä itsensä kanssa keskustelua ja miettiä, kuinka paljon on valmis panostamaan ensinnäkin smoothiekoneen hankintaan ja sen jälkeen koneen käyttöön. Harmittaahan se, jos kallis kone jää pölyttymään kaappiin. Alle satasella saa jo hyvän ja monikäyttöisen smoothiekoneen.

Mieti myös, mihin tarkoitukseen aiot pääsääntöisesti smoothiekonetta käyttää. Jos aiot ottaa pullon toistuvasti mukaan, on hyvä, jos korkki on mahdollisimman tiivis. Korkissa saisi olla ripustuskoukkukin, mikä helpottaa pullon kuljettamista. Jos aiot tehdä smoothiekoneella myös ruokaa, tarvitset ehkä isomman ja tehokkaamman koneen.

Mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä?

Smoothiekone

Aiotko käyttää smoothiekonetta jäihin, pähkinöihin, porkkanoihin ja muihin koviin juureksiin? Silloin kaikista köykäisimmät koneet kannattaa jättää hyllyyn (toisaalta, jos pähkinöitä liottaa yön yli, riittää hieman pienempikin teho). Kaikista tehokkaimmissa smoothiekoneissa on jopa kolmen hevosvoiman moottori, millä rikkoo isoimmatkin juurespalat huippunopeasti. On myös vakuumismoothiekoneita, joiden vacuum-tekniikka imee kaiken ilman pois säiliöstä ennen seoksen sekoittamista. Lopputulos on laadukkaampi ja tasaisempi. Myös kuplia ja vaahto esiintyy täten vähemmän, ja vihannesten, hedelmien sekä pähkinöiden ravintoaineet vapautuvat ja imeytyvät tehokkaammin.

Tehokkuuden ohella kannattaa pohtia koneen kokoa ja ulkonäköä – mahtuuko se sille suunniteltuun paikkaan? Sopiiko kone sisustukseen, eli voisiko sitä säilyttää näkyvillä, jolloin sitä tulisi todennäköisesti myös enemmän käytettyä?

Leveä pullo on helpompi sekä pestä että käyttää. Kaikista kapeimpiin tavallinen tiskiharja ei mahdu, ja esimerkiksi rahkapurkin tyhjennykseen pitää käyttää lusikkaa. Jotkin smoothiepullot ovat tosin jopa konepesunkestäviä!

Joutuuko virtanappulaa painamaan koko ajan, vai voiko kädet irrottaa siksi aikaa vaikka seuraavan satsin hedelmien ja vihannesten pilkkomiseen? Tälläkin on vaikutusta käytettävyyden ja käyttömukavuuden kannalta. Liian äänekäskään kone ei saisi olla, jotta sillä voi tehdä aamiaista muiden vielä nukkuessa. Laitteen alla olevat imukupit tekevät smoothiekoneesta tukevan. Pulloja saisi koneen mukana tulla useampi, mutta yleensä on mahdollista ostaa lisää kyseiseen malliin sopivia pulloja. Värikäs pullo on kivan näköinen, mutta sen läpi ei huomaa niin hyvin sitä, kuinka valmis tai sileä seos jo on.

Mitä kaikkea smoothiekoneella voi valmistaa?

Smoothiekoneella voi tehdä muutakin kuin smoothieta, esimerkiksi hummusta tai jäätelöä. Koneella voi hienontaa jyviä, pilkkoa aineksia keittoon tai salaattiin, tai vaikka sekoittaa dippejä ja taikinoita. Jos kone pyörii 35 000 kierrosta minuutissa, sillä pääsee jo pitkälle! Tehokas smoothiekone on kuin pieni yleiskone, jolla hienonnat erilaiset kasvikset, siemenet, pähkinät ja jääpalat.

Smoothiekone pienentää myös ruokahävikkiä, koska juomaan voi käyttää niin mustuneet banaanit, nuutuneet persiljat, maapähkinävoin jämät, viimevuotiset marjat pakastimesta kuin jogurttipurkin huuhtelusta syntyneen nesteenkin. Hyvä smoothie syntyy vaikkapa piimästä, porkkanoista ja iduista, tai erilaisista kaaleista, persiljasta, mehutipasta ja viinirypäleistä. Palautusjuomaan voidaan laittaa vaikka rahkaa, tilkka hunajaa, hedelmiä ja raaka kananmuna.

Nesteenä voi laittaa mitä vain: vettä, maitoa, kookosvettä, piimää, mehia, kivennäisvettä… Kannattaa vain muistaa, että nesteitä, rahkaa tai jogurttia tulee olla enemmän kuin pakasteita, sillä jos jäätä on liikaa, ei juoma sekoitu kunnolla, ja liika jää tukkii terät. Tasaisen lopputuloksen siis varmistat laittamalla vähintään kolmanneksen nestettä, ja ravistamalla pulloa ennen sekoittamista.

Miksi jokaisen pitäisi omistaa oma smoothiekone?

Smoothiekone on arjen pikku apulainen, millä surauttelet nopean aamupalan, esimerkiksi maustamattomasta rahkasta, (kasvi)maidosta, marjoista, hedelmistä ja kaurahiutaleista tai -leseistä. Tällaisessa aamiaisessa on vähän rasvaa, ja sopivasti proteiinia suhteessa hiilihydraatteihin. Lisäksi siinä on kuituja, kalsiumia ja vitamiineja. Jennifer Lopezkin aloittaa aamunsa proteiinipitoisella smoothiella, missä on pinaattia, banaania, riisimaitoa, proteiinijauhetta ja mantelivoita.

Marjat voi laittaa smoothieen myös jäisinä, mikä virkistää varsinkin hellepäivän aamuna. Sekoittelet samalla koneella myös palautusjuoman tai vaikkapa kotitekoisen jäätelön raaka-aineet. Puhutaan myös vihersmoothie-kuureista, joiden aikana ei saa nauttia muuta kuin vihersmoothieta ja porkkanoita, kurkkua ja muita rouskuteltavia kasviksia. Tällainen liha-, kofeiini- ja maitotuotevapaa dieetti puhdistaa elimistöä, ja saattaa saada rasvan palamaan tehokkaammin. Jos ärtyisyys, huonovointisuus ja jatkuva nälän tunne eivät pelota, voi tätäkin dieettiä kokeilla.