6 asiaa, jotka keittiöstä pitää löytyä – älä unohda kukkia!

Päivitetty: 24.1.2023
keittiön varustelu

Olitpa perustamassa keittiötäsi ensimmäistä kertaa tai olet vaihtamassa kuluneita esineitä, keittiön varustelu oikeilla työkaluilla on ensimmäinen askel kohti hyvää ateriaa. Kunnon keittiövälineisiin sijoittaminen tekee ruoanlaitosta nautinnollista ja helppoa. Nämä asiat tulisikin löytyä jokaisesta keittiöstä, riippumatta kokin osaamistasosta. 

Kukat

Miksi kasveja pitäisi olla vain olohuoneessa tai makuuhuoneessa? Erilaisten kukkien, yrttien ja hyötykasvien sijoittaminen keittiöön on loistava tapa tuoda tilaan viihtyisyyttä. Valitse kukat keittiön koon perusteella eli mitä suurempi tila, sitä isommat voivat olla kukatkin. Keittiössä toimivat loistavasti niin ruukkukasvit kuin leikkokukatkin. Leikkokukkia joutuu tosin vaihtamaan vähän väliä, mutta toisaalta niitä vaihtelemalla saa keittiöön pienellä vaivalla tuoreen ilmeen. 

Kasveja ei kannata sijoittaa altaan lähelle, sillä ne eivät kestä jatkuvaa saippuavettä ja rasvaa. Ilma on kuivinta ylhäällä, joten ylös sijoitetut kasvit tulee kastella ja suihkuttaa useammin. Yksikin viherkasvi riittää tuomaan tunnelmaa. 

Veitset

Veistä hankkiessa tulee tietää sen käyttötarkoitus. Veitset ovat kaiken tasoisten kokkien tärkein väline. Sopiva veitsi tarjoaa ruoanlaittoon turvallisuutta ja kokille itsevarmuutta. Keittiöstä olisi hyvä löytyä ainakin nämä veitset:

Veitsenteroittaja

Veitsiä voidaan teroittaa monin eri tavoin, kuten esimerkiksi teroituspuikolla, joka poistaa epäsäännöllisyydet terästä ja palauttaa veitsen terävyyden. Perusteellisempaan teroitukseen voidaan valita vaikkapa veitsenteroitin, jossa on säädettävä teroituskulma. Näin sillä voi teroittaa kaikki veitset sekä myös sakset. Tosi hifistelijälle ja kokeneelle veitsenteroittajalle hyvä valinta voisi olla käännettävä kaksipuoleinen teroituskivi, jolla veitset saa teroitettua kuten perinteisesti Japanissa tehdään. Veisten pahin vihollinen on lepsu säilytys, sillä mikäli veitset osuvat toisiinsa tai muihin keittiövälineisiin, ne tylstyvät. Veitset onkin siis syytä säilyttää huolellisesti niin niistä on iloa pitkään. 

Paistinpannut

Paistinpannua valitessa tulee miettiä, mihin sitä ensisijaisesti tarvitaan. Toki kokin mieltymykset ratkaisevat myös millaiseen pannuun päädytään. Laadukkaassa paistinpannussa on kestävä runko sekä paksu pohja. Paksun pohjan ansiosta pannu johtaa tasaisesti lämpöä ja se myös varaa lämmön mahdollisimman pitkäksi ajaksi. Lisäksi kestävä runko ja paksu pohja eivät väänny kovin helpolla korkeammissakaan lämpötiloissa. 

Kannattaa hankkia keittiöön ainakin kaksi erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivaa paistinpannua. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että keittiöstä tulisi löytyä ruskistamista ja paistamista varten pannu, joka kestää korkeita lämpötiloja ja toinen pinnoitettu pannu yleiskäyttöön. 

Isohko paistokasari on loistava pastan valmistukseen ja ruokien hauduttamista varten. Siinä voidaan myös valmistaa kastike ja sekoittaa pasta kastikkeeseen kasarissa ennen kuin se viedään tarjolle. Valurautapannu johtaa hyvin lämpöä, joten se sopii hyvin pihvin paistamiseen. Valurautapannua tulee huoltaa eli se pitää öljytä jokaisen käyttökerran jälkeen ettei ruoka tartu siihen.

Leikkuulauta

Laadukkaaseen leikkuulautaan kannattaa panostaa, sillä sitä voidaan käyttää monessa asiassa ja se onkin joka kokin pikku apulainen. Tukeva ja puinen leikkuulauta kuuluu erottamattomasti jokaiseen keittiöön. Puisten leikkuulautojen ansiosta veitset eivät tylsisty niin pian kuin käyttäessä muovista leikkuulautaa. Näin puisia leikkuulautoja ei tarvitse vaihtaa niin usein. Lisäksi ne ovat kauniita sisutuksellisia elementtejä keittiössä. 

Leikkuulautoja on hyvä olla useampi, sillä ei ole hygieenistä leikata samalla leikkuulaudalla kanaa ja sipulia kuin hedelmiä. Kannattaakin hankkia lisäksi pieniä ja kevyitä leikkuulautoja, jotka saa näppärästi käyttöön. On hyvä hankkia vihanneksia ja kalaa varten pieni ja kevyt leikkuulauta. Muissa työtehtävissä voi käyttää isompaa ja tukevaa puista leikkuulautaa. 

Blenderi

Blenderi eli tehosekoitin on eräs monipuolisimmista kodinkoneista keittiössä. Paitsi smoothieita, sillä voidaan pyöräyttää myös samettisia sosekeittoja, pehmeitä pähkinävoita sekä erilaisia tahnoja ja kastikkeita. Lisäksi sen avulla voi hetkessä valmistaa vohvelitaikinan, vauvanruoat, peston tai kaakaon. Tehosekoitinta hankkiessa on hyvä miettiä, mitä siltä haluaa ja millainen on käyttötarve. Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös laitteen kokoon, puhdistettavuuteen sekä laitteen ja kannun kestävyyteen. 

Saatat pitää myös näistä:

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käyttämisen