Näin valitset oikeat veitset keittiöön

Näin valitset oikeat veitset keittiöön

Kokkaamisesta tekee nautintoa yksi asia, nimittäin oikeanalainen ja ennen kaikkea terävä veitsi. Mikään ei vie kokkaamisen riemua yhtä tehokkaasti kuin vanhuuttaan tylsistynyt tai vääränlainen veitsi: kun varusteet ovat kunnossa, käy ruoanlaitto kuin itsestään.

Veitsiostoksilla ei ole aina helppoa varsinkaan, jos kokkaaminen on aivan uusi harrastus. Kaupoista löytyy veitsiä lukuisissa eri muodoissa, malleissa ja koissa, joten ei ole ihme, mikäli kokematon kokki epäröi veistä valitessaan. 

Valinnasta ei tee helppoa se, että laadukkaat veitset ovat useimmiten melko hintava investointi keittiön kalustoon. Tästä syystä veitsivalinnoissa kannattaa olla erityisen huolellinen: veitsi voi helposti tehdä ruoanlaitosta joko nautintoa tai silkkaa kärsimystä, joten ennen veitsihankintoja kannattaa käyttää hieman aikaa eri veitsityyppeihin perehtymiseen.

Mistä tietää, millainen veitsi omaan kotikeittiöön kannattaa valita? Lyhyt katsaus keittiön perusveitsiin auttaa valitsemaan juuri oikean välineen sopivaan tarkoitukseen.

Kokkiveitsi

Kokkiveitsi on jokaisen keittiön ehdottomasti tärkein apuväline. Iso, leveäteräinen ja näyttävä kokkiveitsi silppuaa pieneksi niin sipulit kuin vihanneksetkin. Sitä käytetään ruoanlaitossa päivittäin, joten erityisesti kokkiveitsen laatuun olisi tärkeää panostaa paljon.

Kokkiveitsiä löytyy eri kokoisina ja mallisina. Tärkeintä on, että veitsi sopii omaan käteen. Tästä syystä vasenkätisille on olemassa oma veitsimallistonsa: kun veitsi on oikein muotoiltu, voi olla varma, että se ei hyppää väärille urille kesken kiivaimman pilkkomisen.

Kokkiveitsen säilyttämistä varten on tarjolla veitsitukkeja, joihin kaikki veitset sujahtavat somaan riviin. Puinen veitsitukki on paitsi kätevä myös kaunis sisustuslementti jokaiseen rakkaudella kokkaavaan keittiöön.

Liha- ja kalaveitsi

Liha- ja kalaveitset on syytä pitää erillään talouden muista veitsistä, jotta ne pysyvät mahdollisimman terävinä mahdollisimman pitkään. Varsinkin lapsiperheissä veitset kannattaa ehdottomasti pitää jälkikasvun ulottumattomissa: kun veitset ovat turvassa, myös ylimääräisiltä vahingoilta vältytään. 

Muotoilultaan kauniin kaarevat veitset fileoivat kalaa tai lihaa melkein itsestään, kun terästä pidetään hyvä huoli.

Mikäli taloudessa on intohimoisia lihan ystäviä, kannattaa keittiöön hankkia kalaveitsen lisäksi myös siivutusveitsi. Siivutusveitsen kaveriksi sopii erinomaisesti paistihaarukka, jolla jopa kokonaiset joulukinkut saa pidettyä helposti paikoillaan siivutuksen ajan.

Leipäveitsi

Leipäveitset ovat sahalaitaisia, suuria veitsiä, jotka on suunniteltu erikseen leivän leikkaamiseen. Sahalaita halkaisee leivän kuoren helposti ilman, että edes vastapaistettu leipä litistyy pehmeyttään. 

Suurimpien leipäveisten terät ovat jopa yli parikymmentä senttimetriä pitkiä, jotta niillä saa leikattua helposti isotkin leivät. Riittävän massiivinen leipäveitsi leikkaa limppuja ja sämpylöitä vaivatta.

Sahalaitaveitsiä kannattaa kokeilla myös esimerkiksi tomaatin leikkaamiseen, jos kokkiveitsi on päässyt tylsistymään. Sahaterä halkaisee tomaatin kuoren ilman, että mehu valuu sisältä.

Juuresveitsi

Pienet juuresveitset ovat näppärä apu paitsi juuresten pilkkomiseen myös kuorimiseen. Siinä missä iso kokkiveitsi saattaa kaikessa suuruudessaan olla kömpelö, pieni juuresveitsi soveltuu erinomaisesti vaikkapa hedelmien pilkkomiseen.

Kotikeittiöön kannattaa hankkia mukava kokoelma sekä saha- että tasalaitaisia pikkuveitsiä. Pikkuveitsi on nimittäin useimmiten hätätilanteessa se väline, joka tarttuu ensimmäisenä käteen.

Veitsisetit

Mikäli veitsiostoksilla valinta on vaikeaa, helpointa on turvautua tukkiveitsisettiin. Tukkisetistä löytyvät useimmiten kaikki perusveitset, joita kotikeittiössä tarvitsee tavallisimmin. Ammattilainen on valinnut kokoelmaan juuri ne veitset, joista on kokkaamisessa paras apu.

Veitsenteroitin

Siinä vaiheessa, kun veitsikokoelma on täydennetty, kannattaa hankkia vielä yksi ehdoton apuväline, nimittäin veitsenteroitin. Pieni hankinta säästää monelta murheelta, sillä teroitin pitää veitset terävinä vuodesta toiseen.

Veitsenteroittimia on useita eri tyyppejä, mutta tunnetuin niistä lienee kokkausohjelmista tuttu näyttävä teroituspuikko. Hankitpa keittiöösi puikon, viilan tai vaikkapa hiomakiven, muista uusia teroitin tasaisin väliajoin. Näin ruoanlaitto säilyttää nautintonsa myös tulevaisuudessa.

Saatat pitää myös näistä:

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käyttämisen