Näin pidennät tehosekoittimen käyttöikää

Päivitetty: 27.10.2021
Tehosekoittimen käyttöikää

Ehkä sinulla on ollut sama tehosekoitin iät ja ajat tai sitten olet vasta miettimässä sellaisen ostamista. Niin tai näin, vaikka olisitkin Smoothieiden Superstara, voit silti tietämättäsi tehdä pikku virheitä tehosekoittimen hoidossa. Tai unohdat, että siinä on huikeita ominaisuuksia, joita et välttämättä älyä käyttäkään. 

Käydään läpi muutamia nerokkaita niksipirkka-vinkkejä, niin voit ottaa laitteestasi kaiken irti. 

Oletko aina puhdistanut blenderisi väärin?

Otatko kannun irti laitteesta ja peset sen vanhanaikaisesti tiskialtaassa? Eipä kyllä maksa vaivaa, sillä on näppärämpikin konsti. Nimittäin täytä kannu vedellä yli puolivälin ja tipauta sekaan muutama tippa astianpesuainetta. Käynnistä laite isolla teholla ja anna pyöriä muutaman minuutin. Huuhtele kannu sitten vedellä. Jos jotain vielä on jäänyt kiinni, voit ne pyöräyttää tiskiharjalla tai sienellä pois. Harvemmin sinne kyllä mitään kiinni jää, jos puhdistat kannun välittömästi käytön jälkeen. 

Jos kannuun kuitenkin on jäänyt vaikeampia tahroja kiinni, liota kannua etikan, sitruunamehun sekä ruokasoodan liuoksella. Tämän jälkeen pese kannu astianpesuaineella ja huuhtele. Mikäli kannu haiskahtaa epämääräisen ummehtuneelle, kokeile huuhtelua miedolla liuoksella, johon on sekoitettu vettä ja hieman etikkaa tai vaniljauutetta. 

Pese muut irralliset osat huolellisesti astianpesuaineella ja vedellä ja huuhtele lopuksi. Jotkin mallit ilmoittavat olevansa astianpesukoneen kestävät, tarkista tämä ohjekirjasta. Paras blenderi onkin toimiva blenderi.  

Pienennä blenderiin laitettavia raaka-aineita ensin

Jos tunget kaikki ainekset blenderiin liian isoina, ne tukkivat laitteen ja estävät teriä pyörimästä oikein. Jos siis olet laittanut kannuun liikaa tavaraa ja käynnistäessäsi laitteen kuulet vain moottorin hurinaa, mutta terät eivät pyöri, sammuta tehosekoitin välittömästi. 

Yritä ensin vähentää tukosta leikkaamalla suuret palat pienemmiksi tai lisäämällä nestettä. Koita sitten käyttää tehosekoitinta suurimmalla nopeudella. Mikäli terät eivät heti ala liikkua, sammuta laite heti, jotta se ei vahingoitu. Irrota laite pistorasiasta ja irrota teräkokoonpano avaamalla kannun pohja. Tarkista, onko terien ympärille kertynyt ruokaa. 

Järjestys ennen kaikkea

Smoothiekone

Sekoittamisen helpottamiseksi ja laitteen pitkäikäisyyden maksimoimiseksi lisää ainekset tehosekoittimeen tässä järjestyksessä: nesteet, jauheet, kiinteät aineet ja pakasteet. 

Kun lisäät kannuun ensin nesteet, terät pystyvät liikkumaan helposti, kun käynnistät koneen. Lisää seuraavaksi jauhemaiset ainesosat, jotta ne eivät tartu kanteen. Tämän jälkeen voit lisätä pehmeät ainekset, kuten banaanit tai kurkut. Sitten kannuun voi laittaa kovat ainekset, kuten raa’at vihannekset. Viimeisenä lisätään jäiset hedelmät tai marjat tai jäät, jotta muut ainekset painuvat alas kohti teriä. 

Mikäli sinulla on smoothiekone, joka on tehty yksittäisille smoothieannoksille tai juomille, täytä sen kannu päinvastaisessa järjestyksessä, koska käännät sen ylösalaisin moottorin päälle. 

Älä kaada kaikkea nestettä kerralla

Mikäli sekoitettava massa sisältää eri koostumuksellisia ainesosia paljon tai pieniä kovempia osia, kuten vaikkapa inkiväärinpaloja tai pähkinöitä, kannattaa nestemäärä pitää ensin mahdollisimman pienenä ja lisätä sitä sitten pikku hiljaa. 

Jos nakkaat kaiken nesteen kerralla vaikka vihersmoothieen, kovemmat ainekset jäävät vain hyppimään terien ulkopuolelle ja niistä ei tule tasaista smoothieta vaan paloja seoksen joukkoon. Smoothieta on helpompi saada juoksevammaksi loppuvaiheessa. 

Lisäksi ihan kaikkea ei ole ihan pakkokaan ajaa täysin sileäksi vaan siihen voi jättää tietoisesti hieman rakennetta erikokoisten palojen avulla. Tässä auttaa laitteen pulse-toiminto. 

Mitä blenderillä voi tehdä?

Tämä nyt ei varsinaisesti ole käyttöikään vaikuttava neuvo, mutta tehosekoittimella voi tehdä muutakin kuin syötäviä juttuja. 

Voit tehdä vaikkapa ihania kasvonaamioita. Lisää vain erilaisia hedelmiä jugurtin, oliiviöljyn, kaurahiutaleiden, hunajan ja tuorekurkun kanssa, niin saat ihanan pehmeitä ja ekologisia naamioita. 

Voit myös valmistaa raikastavia ja kosteuttavia voiteita esimerkiksi aloe verasta, hunajasta, kananmunan valkuaisesta ja tuoreesta oreganosta. 

Vartalokuorinnan surautat hetkessä kookosöljystä, kahvinpuruista, kaurahiutaleista, tuoreesta inkivääristä ja halutessasi voit lisätä myös muutaman tipan eteeristä öljyä. 

Aktiivihiilikuorinta syntyy näppärästi banaanista, kookosöljystä, hunajasta sekä aktiivihiilestä. Kaikki ainekset sekaisin blenderissä ja sitten vain kotisohvalle kauneushoitolaan.  

Lisäksi surautat blenderillä hetkessä sosekeitot, raakakakkujen pohjat ja täytteet, jäätelöpohjat, jauhat pähkinät, murskaat jäät, valmistat siemen- ja pähkinämaidot, sekoitat kakku- ja muffinitaikinat, teet lettutaikinat, hummukset, guacamolet, pestot, relishit ja salaatinkastikkeet. 

Blenderikin on siis eräällä tavalla joka kotiin sopiva yleiskone, jolla saa tehtyä vaikka ja mitä.

Saatat pitää myös näistä:

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käyttämisen