Sopivan yleiskoneen valinta

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Yleiskone vaivaa, vispaa ja vatkaa puolestasi. Mahdollisten lisävarusteiden ansiosta sen avulla loihdit pöytään myös kotitekoista makkaraa, jälkiruokamoussea ja jäätelöä. Yleiskone helpottaa kotikokin ja -leipurin arkea, sillä se vapauttaa kokin kädet esimerkiksi tiskaamaan, pilkkomaan toiseen ateriaan tulevia aineksia tai vaikka ruokkimaan lasta. Kone hoitaa leipurin puolesta myös pitkäveteisen vispaamisen tai raskaan taikinan vaivaamisen. Monikäyttöisen yleiskoneen saa halvimmillaan alle sadalla eurolla, mutta laadukkaimmista yleiskoneista voi joutua pulittamaan jopa seitsemänsataa euroa.

Mitä kaikkea yleiskoneella voidaan valmistaa? Ainakin taikinoita. Munasokerivaahtotaikinoita, valkuaisvaahtotaikinoita, rasva-sokerivaahtotaikinoita. Munasokerivaahtotaikinasta tehdään kääretorttuja ja esimerkiksi täytekakkupohjia. Valkuaisvaahtotaikinasta syntyy ihania marenkeja, ja rasva-sokerivaahtotaikinasta tehdään muun muassa kahvikakkuja ja pikkuleipiä. Hiivataikinankin vaivaat kuohkeaksi yleiskoneella. Mikään ei voita kotona tehtyä leipää tai tuoretta pullaa! Surauttelet yleiskoneella myös suklaamoussen, tai salaatinkastikkeen. Lisäosien avulla teet vaikka hedelmäsmoothieta suoraan kannuun, saat lihasta tuoretta jauhelihaa, jauhat kahvipapuja, valmistat jäätelöä, raastat porkkanaa tai rouhit pähkinöitä.

Mitä pitää ottaa huomioon yleiskoneostoksilla?

Yleiskoneelta pitää odottaa helppokäyttöisyyttä, käytännöllisyyttä ja tehokkuutta. Pienitehoisesta koneesta ei juuri ole iloa, jos pitää tehdä isoja taikinoita kerralla. Teho saisi mielellään olla 900 W. Iso, ruostumattomasta teräksestä valmistettu kulho on parempi kuin muovinen. Kulhoja saisi mielellään olla kaksi, sillä monessa keittiössä yleiskone on päivittäisessä käytössä, ja sitä tarvitaan useampaankin otteeseen saman päivän aikana. Toisaalta kulhoja saa yleensä ostettua lisää. On makuasia, onko kulhossa kahva vai ”korvat”.

Koneissa on yleensä mukana vispilä, vatkain ja taikinakoukku. Lankavispilä on hyvä kermavaahdon vispaamiseen. Vatkainta tarvitset kakkutaikinan valmistamiseen. Jos vatkain pyörimisen ohella myös kiertää, ja on kaikin puolin tukeva, onnistuu sillä kakkutaikinan teko kerrassaan erinomaisesti. Hiivataikinaa, eli pulla- tai leipätaikinaa varten tarvitset taikinakoukun. Mieti, mihin kaikkeen yleiskonetta tarvitset, ja mitä kaikki kodinkoneita sinulla jo on. Lisäosien takia ei kannata maksaa koneesta ylimääräistä, jos sinulla on jo laitteita, millä raastaa vihannekset, murskata jäät ja pähkinät tai valmistaa greippimehua. Jos koneen mukana on paljon lisäosia, se vie paljon säilytystilaa. Jos huomaat tarvitsevasi jotain erityistä, esimerkiksi kahvipapujen jauhamiseen tai monisilppuria tahnojen ja mausteseoksien valmistamiseen, kannattaa valita yleiskone, missä nämä osat ovat joko vakiovarusteina tai edullisina lisävarusteina ostettavissa. Osien konepesunkestävyys on monelle ratkaisevan tärkeä asia.

Laitteen pohjassa olevat imukupit tai kumimatto pitävät yleiskoneen hyvin paikallaan myös sen vaivatessa taikinaa. Muuten kannattaa sijoittaa esimerkiksi märkä pyyhe koneen alle. Digitaalinen vaaka ja käyttövalo kiinnitysvarressa ovat käytännöllisiä yksityiskohtia, joiden ansiosta yleiskonetta on ilo käyttää. Onko käyntiäänen voimakkuudella sinulle merkitystä? Et ehkä halua, että koko talo herää, kun haluat yllättää perheesi tuoreella leivällä aikaisin sunnuntaiaamuna.

Kannattaa ottaa huomioon myös koneen koko, paino ja sijoittelu. Moni yleiskone painaa noin 10 kiloa. Kätevintä olisi, jos yleiskoneen voisi sijoittaa pysyvästi esimerkiksi keittiön työtasolle, eikä sitä tarvitsisi edes yrittää mahduttaa kaappiin tai vetolaatikkoon. Esimerkiksi Boschilla ja KitchenAidilla on esteettisesti viehättäviä yleiskoneita, mitkä sopivat useimpiin sisustuksiin. On virtaviivaista kromia ja herkullista, pyöreämuotoista pinkkiä. Onko virtajohto tarpeeksi pitkä? Kokkausnautintoa vie, jos joutuu sähläämään jatkojohtojen kanssa.

Kolme hyvää yleiskonetta

Kolme hyvää yleiskonevalmistajaa ovat Bosch, KitchenAid ja Kenwood.

Bosch MUM6N20A1 -yleiskone

Bosch MUM6N20A1 -yleiskone

Tästä laadukkaasta yleiskoneesta saa maksaa noin 270 euroa. Yleiskoneessa on todella tehokas moottori – 1000 wattia! Tämä tehopakkaus jaksaa siis käsitellä suuretkin määrät hiivaleipätaikinaa kerralla. Boschin yleiskoneessa on myös suuri kulho, yli 6 litraa. Reilun kuuden litran tilavuus ei kuitenkaan tarkoita, että siihen voisi kaataa 6 litraa vettä. Taikinassa saa olla maksimissaan 1,5 litraa vettä, jotta se ei läiskyisi yli.

4 nopeussäätöä ja mahdollisuus laajentaa useilla eri lisävarusteilla tekevät Bosch MUM6N20A1 -yleiskoneesta joka kodin korvaamattoman pikku apulaisen. Lisävarusteiden ansiosta toimii tämä sama laite niin tehosekoittimena, viipalointikoneena kuin vaikka vilja- tai lihamyllynä.

Mainittakoon vielä toinen yleiskone Boschilta. Bosch MUM5 CreationLine on niin ikään 1000-wattinen, mutta painoa on vain 6,4 kiloa, joten se on huomattavasti kevyempi siirrellä kuin monet muut yleiskoneet. 7 nopeusastetta, turbo-asetus, ja hieman alle 4 litran teräksinen kulho kuuluvat myös tähän yleiskoneeseen. Kestävä ja useilla lisäosilla laajennettava Bosch-yleiskone maksaa noin 250 euroa, ja sitä löytyy markkinoilta myös ihanana pinkkinä.

KitchenAid Classic yleiskone

KitchenAid Classic yleiskone

Elegantisti muotoiltu KitchenAid Classic -yleiskone maksaa noin viisisataa euroa. Rahalla saa kuitenkin kestävän ja huippulaadukkaan laitteen, millä pyöräyttää tuossa tuokiossa jälkiruoat ja kakut pöytään. 10 eri nopeusasetusta ja kaikkiin suuntiin liikkuva sekoitusrata varmistavat käyttömukavuuden ja leivosten erinomaisen lopputuloksen. Tämä kone miellyttää alan ammattilaistakin. KitchenAid Classic -yleiskoneen paino on tosin hieman yli 10 kiloa, mutta tämä laite on paikkansa keittiön työtasolla ansainnut myös ulkonäkönsä puolesta. Mukaan tulee teräskulho, vatkaimet ja taikinakoukut. 4,3 litran kulhoon menee kerralla 1,7 kiloa leipä- ja 2,5 kiloa kakkutaikinaa. Luonnollisesti myös KitchenAid tarjoaa yleiskoneeseen monia lisäosia. KitchenAid on luottomerkki – ensimmäinen KitchenAid-yleiskone rakennettiin vuonna 1919!

Kenwood Prospero KM282 yleiskone

Kenwood Prospero KM282 yleiskone

Kenwood Prospero KM282 yleiskone maksaa vain noin 140 euroa, eli se tässä yhteydessä esitellyistä yleiskoneista ehdottomasti se halvin. Kenwood Prospero -yleiskone on varustettu kotikäyttöön riittävän tehokkaalla 900 watin moottorilla ja ruostumattomalla teräskulholla, mikä vetää hieman yli 4 litraa. Kenwood Prosperon mukana tulee hintaansa nähden poikkeuksellisen paljon ilmaisia lisäosia: lasinen tehosekoitin, monitoimiosa silppuamiseen ja raastamiseen, sitruspuserrin, K-sekoitin, pallovispilä ja taikinakoukku. Painoa tällä moniottelijalla on alle 4,5 kiloa, mikä on monen mielestä varsin positiivinen asia sen edullisen hinnan lisäksi. Miinusta Kenwoodin yleiskone saa melko kovasta käyntiäänestä.

Sirja

Sirja

Kirjoittaessa kehität sekä taitojasi, että tietojasi sekä mielikuvitustasi. Olen aina kirjoittanut, ja se on auttanut minua tutustumaan uusiin puoliin itsessäni sekä lisännyt itsevarmuutta. Tänä päivänä blogien avulla kaikki kirjoitukset ja artikkelit ovat kaikkien saatavilla, jotka haluavat tutustua ja oppia uusia asioita. Haluan herättää keskustelua sekä vaihtaa erilaisia näkemyksiä aiheesta kanssanne, tervetuloa tutustumaan blogiini.

Leave a Replay

Blenderi.fi

Sivuston tarkoitus on vertailla markkinoilla olevia tehosekoittimia ja muita kodin sähkölaitteita. Toivottavasti vertailumme ja taustatyömme auttaa sinua valitsemaan itsellesi sopivimman laitteen ja olet sen käyttöön tyytyväinen.

Viimeisimmät Artikkelit

Tilaa Blenderi.fin uutiskirje