Sopivan yleiskoneen valinta 2024

Sopivan yleiskoneen valinta

Yleiskone vaivaa, vispaa ja vatkaa puolestasi. Mahdollisten lisävarusteiden ansiosta sen avulla loihdit pöytään myös kotitekoista makkaraa, jälkiruokamoussea ja jäätelöä. 

Yleiskone helpottaa kotikokin ja -leipurin arkea, sillä se vapauttaa kokin kädet esimerkiksi tiskaamaan, pilkkomaan toiseen ateriaan tulevia aineksia tai vaikka ruokkimaan lasta. Kone hoitaa leipurin puolesta myös pitkäveteisen vispaamisen tai raskaan taikinan vaivaamisen. 

Monikäyttöisen yleiskoneen saa halvimmillaan alle sadalla eurolla, mutta laadukkaimmista yleiskoneista voi joutua pulittamaan jopa seitsemänsataa euroa.

Mitä kaikkea yleiskoneella voidaan valmistaa? Ainakin taikinoita. Munasokerivaahtotaikinoita, valkuaisvaahtotaikinoita, rasva-sokerivaahtotaikinoita. Munasokerivaahtotaikinasta tehdään kääretorttuja ja esimerkiksi täytekakkupohjia. 

Valkuaisvaahtotaikinasta syntyy ihania marenkeja, ja rasva-sokerivaahtotaikinasta tehdään muun muassa kahvikakkuja ja pikkuleipiä. Hiivataikinankin vaivaat kuohkeaksi yleiskoneella. Mikään ei voita kotona tehtyä leipää tai tuoretta pullaa! 

Surauttelet yleiskoneella myös suklaamoussen, tai salaatinkastikkeen. Lisäosien avulla teet vaikka hedelmäsmoothieta suoraan kannuun, saat lihasta tuoretta jauhelihaa, jauhat kahvipapuja, valmistat jäätelöä, raastat porkkanaa tai rouhit pähkinöitä.

Mitä pitää ottaa huomioon yleiskoneostoksilla?

Yleiskoneelta pitää odottaa helppokäyttöisyyttä, käytännöllisyyttä ja tehokkuutta. Pienitehoisesta koneesta ei juuri ole iloa, jos pitää tehdä isoja taikinoita kerralla. Teho saisi mielellään olla 900 W. Iso, ruostumattomasta teräksestä valmistettu kulho on parempi kuin muovinen. 

Kulhoja saisi mielellään olla kaksi, sillä monessa keittiössä yleiskone on päivittäisessä käytössä, ja sitä tarvitaan useampaankin otteeseen saman päivän aikana. Toisaalta kulhoja saa yleensä ostettua lisää. On makuasia, onko kulhossa kahva vai ”korvat”.

Koneissa on yleensä mukana vispilä, vatkain ja taikinakoukku. Lankavispilä on hyvä kermavaahdon vispaamiseen. Vatkainta tarvitset kakkutaikinan valmistamiseen. Jos vatkain pyörimisen ohella myös kiertää, ja on kaikin puolin tukeva, onnistuu sillä kakkutaikinan teko kerrassaan erinomaisesti. 

Hiivataikinaa, eli pulla- tai leipätaikinaa varten tarvitset taikinakoukun. Mieti, mihin kaikkeen yleiskonetta tarvitset, ja mitä kaikki kodinkoneita sinulla jo on. Lisäosien takia ei kannata maksaa koneesta ylimääräistä, jos sinulla on jo laitteita, millä raastaa vihannekset, murskata jäät ja pähkinät tai valmistaa greippimehua. 

Jos koneen mukana on paljon lisäosia, se vie paljon säilytystilaa. Jos huomaat tarvitsevasi jotain erityistä, esimerkiksi kahvipapujen jauhamiseen tai monisilppuria tahnojen ja mausteseoksien valmistamiseen, kannattaa valita yleiskone, missä nämä osat ovat joko vakiovarusteina tai edullisina lisävarusteina ostettavissa. 

Osien konepesunkestävyys on monelle ratkaisevan tärkeä asia.

Laitteen pohjassa olevat imukupit tai kumimatto pitävät yleiskoneen hyvin paikallaan myös sen vaivatessa taikinaa. Muuten kannattaa sijoittaa esimerkiksi märkä pyyhe koneen alle. Digitaalinen vaaka ja käyttövalo kiinnitysvarressa ovat käytännöllisiä yksityiskohtia, joiden ansiosta yleiskonetta on ilo käyttää. 

Onko käyntiäänen voimakkuudella sinulle merkitystä? Et ehkä halua, että koko talo herää, kun haluat yllättää perheesi tuoreella leivällä aikaisin sunnuntaiaamuna.

Kannattaa ottaa huomioon myös koneen koko, paino ja sijoittelu. Moni yleiskone painaa noin 10 kiloa. Kätevintä olisi, jos yleiskoneen voisi sijoittaa pysyvästi esimerkiksi keittiön työtasolle, eikä sitä tarvitsisi edes yrittää mahduttaa kaappiin tai vetolaatikkoon. 

Esimerkiksi Boschilla ja KitchenAidilla on esteettisesti viehättäviä yleiskoneita, mitkä sopivat useimpiin sisustuksiin. On virtaviivaista kromia ja herkullista, pyöreämuotoista pinkkiä. Onko virtajohto tarpeeksi pitkä? Kokkausnautintoa vie, jos joutuu sähläämään jatkojohtojen kanssa.

Tutustu meidän arvosteluihin ja vertailuihin:

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käyttämisen