Näin pidät keittiösi siistinä

Päivitetty: 30.12.2021
Näin pidät keittiösi siistinä

Keittiö yleisesti mielletään kodin sydämeksi ja se on kaiken toiminnan keskus. Keittiössä laitetaan ruokaa ja syödään ja siellä myös vain hengaillaan. Siksi juuri keittiön siisteyteen ja hygieniaan pitääkin kiinnittää erityisesti huomiota. Keittiö pysyy siistinä ja kaiken maailman bakteerit loitolla, kun jokainen perheenjäsen sisäistää tämän ja osallistuu omalta osaltaan siivoamiseen. Näin kaikki pysyvät tyytyväisinä ja terveinä. 

Yhtenä onnellisuuden kulmakivistä onkin puhdas koti ja varsinkin keittiö. Tällöin ei ole niin väliä, vaikka kotiin tulisikin yhtäkkiä yllätysvieraita. Kun kotona on siistiä, siellä olosta nauttiikin paljon enemmän. Erilaiset keittiölaitteet on hyvä myös pitää siisteinä ja helposti saatavilla. Monesta keittiöstä löytyykin yleiskone, joka on näppärä ottaa esille aina tarvittaessa. 

Tiskikone ja tiskipöytä

Tiskikoneen käyttöön on syytä oppia muodostamaan rutiini, eli koneen voi laittaa illalla päälle ja tyhjentää sen aamulla ensimmäisenä. Likaiset astiat on huolehdittava suoraan koneeseen käytön jälkeen, etteivät ne jää lojumaan mihinkään tiskialtaaseen. Myös keittiön lattian imurointi ja pesu on hyvä suorittaa vähintään kerran viikossa. 

Kun astiat laittaa heti koneeseen, tiskipöydälle ei kerry mitään ylimääräistä. Kun tiskipöytä on tyhjä, silloin koko keittiö näyttää siistiltä. Kun tiskaa käsitiskit, järjestelee tavarat ja pyyhkii pöydät, siitä tulee osa rutiinia, jota ei tarvitse edes ajatella. 

Keittiön ylläpitosiivous

Kun keittiön puhdistaa säännöllisesti, se pysyy siistinä eikä likatahroja pääse jämähtämään pinnoille. Ruoanlaitossa syntyneet roiskeet kannattaa pyyhkiä välittömästi, jotta ne eivät pääse pinttymään kiinni. Pöytätasot ja liesi on syytä pyyhkiä päivittäin kostealla liinalla. 

Siivousliina tulee huuhdella huolella ja antaa sen kuivua ilmavasti. Liina kannattaa myös pestä pesukoneessa aika ajoin tai jättää se likoamaan vesi-ruokasoodaliuoksessa yön yli. Keittiö kannattaa imuroida vähintään kerran viikossa ja pyyhkiä tasaisesti kaappien ovet, jotta rasvatahrat tai sormenjäljet eivät kiinnity niihin liikaa.  

Keittiön laitteet

Paras blenderi on puhdas blenderi eli myös keittiön pienkoneet tulee pitää siisteinä jotta ne ovat hygieeniset ja toimivat kunnolla. Blenderi tuleekin puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Laitteen kannu on helppo pestä laittamalla sinne tippa astianpesuainetta veden sekaan ja sitten vain pyöräyttää pari kertaa. Kannun voi tämän jälkeen huuhdella vedellä. Laitteen pinnat voi pyyhkiä kostealla liinalla.   

Kahvinkeitin tulee myös puhdistaa säännöllisesti, vaikkapa joka toinen viikko. Kahvinkeittimen puhdistus ehkäisee kalkkisaostumien syntyä. Keitin on helppo puhdistaa etikalla, silloin pääsee samalla eroon kalkkisaostumistakin. Vedestä ja etikasta tehdään liuos suhteessa 30/70 ja se kaadetaan vesisäiliöön. Seoksesta annetaan valua pannuun puolet, jonka jälkeen virta sammutetaan. Etikkaliuos saa vaikuttaa puolisen tuntia, jonka jälkeen loppuliuos saa valua pannuun. Keitin tulee huuhdella keittämällä pari-kolme kertaa täyttä pannullista vettä ja antamalla sen valua keittimen läpi. Erilaiset kahvinkeittimet omaavat hieman erilaiset puhdistusohjeet, joten niihin kannattaa tutustua huolella. 

Tiskiallas

Tiskiallasta käytetään ahkerasti, joten sen puhtaana pitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Tiskiallas onkin se paikka, jossa arjen jäljet näkyvät selkeästi. Altaasta tulee huuhtoa ruoantähteet pois ja sirotella altaaseen ruokasoodaa, jonka voi hangata pintaan pesusienellä pyörivin liikkein. Soodan voi huuhtoa pois etikalla ja sitten huuhtoa etikka pois vedellä ja pesusienellä. Tiskialtaaseen voi vielä hieraista sitruunan tai appelsiinin kuorta, sillä ne antavat altaalle ihanan raikkaan tuoksun sekä upean kiillon. 

Liesi

Roiskeet liedellä kuuluvat luonnollisesti ruoanlaittoon mutta ne saavat ikävästi koko keittiön näyttämään epäsiistiltä. Keraamisen lieden puhdistaminen on helppoa ja nopeaa. Joskus kuitenkin ruoanroiskeet pääsevät kuivumaan lieden pintaan, jolloin puhdistaminenkin on vaikeampaa. 

Poista irtonaiset ruoantähteet ja pyyhkäise liesi mikrokuituliinalla, jossa on mietoa puhdistusainetta. Anna aineen vaikuttaa hetki ja huuhtele kostealla liinalla. Puhdas liesi vaikuttaa ratkaisevasti koko keittiön ilmeeseen. Kun tasot ja liesi ovat siistit, keittiö näyttää heti paljon raikkaammalta ja kutsuvammalta. 

Siivousliinat

Myös siivousliina tulee huuhdella jokaisen käytön jälkeen ja puristaa siitä mahdollisimman paljon vettä pois ja sitten antaa sen kuivua ilmavasti, jotta siihen ei kerry mikrobeja ja bakteereita. Muista pestä liinat säännöllisesti pesukoneessa. Mikrokuituliina on erittäin näppärä käytössä. 

Puolisen tuntia päivittäin riittää jo keittiön järjestyksessä pitämiseen, jolloin siihen ei tarvitse kuluttaa koko viikonloppua vaan voi vain nauttia puhtaudesta ja raikkaudesta. 

Saatat pitää myös näistä:

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käyttämisen