Sopivan sauvasekoittimen valinta

Sopivan sauvasekoittimen valinta

Sauvasekoitin on sähköllä toimiva pieni kodinkone, mitä käytetään ruoanlaitossa esimerkiksi sosekeittojen, perunamuusin, muhennosten ja joidenkin jälkiruokien valmistamiseen. 

Sauvasekoitin koostuu kolmesta eri osasta: leikkuuterästä, varresta (mitä myös sauvaksi kutsutaan) sekä rungosta, minkä sisältä löytyy sauvasekoittimen moottori. Toki sauvasekoittimella voi myös tehdä pirtelöitä, kastikkeita, majoneesia ja vauvanruokia. Vain mielikuvitus on rajana! 

Sauvasekoitin voi auttaa sinua valmistamaan melkein kaikki päivän kaikki ateriat: aamulla sekoitat sillä terveellisen hedelmä- tai marjasmoothien, lounaaksi valmistat kasvissosekeiton, illallisen kruunaat kotitekoisella kastikkeella ja vielä myöhään illalla murskaat sillä jäät drinkkiin. Kun perheeseen tulee uusi jäsen, on sauvasekoitin kultaakin kalliimpi aarre vauvanruokien valmistamiseen ja eri soseiden soseuttamiseen.

Sauvasekoitin on esimerkiksi tehosekoitinta pienempi, kevyempi ja helpommin puhdistettava laite, joten moni valmistaa säännölliset smoothiensa mieluummin sauvasekoittimella kuin tehosekoittimella. 

Tehosekoittimen kannu on monesti hieman hankala puhdistettava, eivätkä ne aina ole edes konepesunkestäviä. Joihinkin kalliimpiin sauvasekoittimiin on saatavissa monia lisäosia, kuten vatkain, silppuri, raastin tai yleisleikkuri, joten sauvasekoitin voi jopa anastaa jopa yleiskoneen paikan kotikeittiössä. 

Yleiskoneet nimittäin painavat jopa kymmenen kiloa, ja niiden kulho vie ison tilan astianpesukoneessa, joten siinä ei ehkä viitsi tehdä yhtä pientä sosetta. Sauvasekoittimella voi päristellä melkein missä kipossa tahansa, esimerkiksi perunamuusin voi tehdä suoraan kattilaan, missä vastakeitetyt perunat jo odottavat. 

Sauvasekoittimesta irrotat teräosan pesuun pienellä kädenliikkeellä, ja loppuosa koneesta mahtuu pieneen tilaan vaikka keittiön vetolaatikkoon. Teräosan voi yleensä pestä astianpesukoneessa, ainakin jos se on teräksinen – muoviosat eivät aina kestä astianpesukoneen kuumuutta.

Mitä pitää ottaa huomioon sauvasekoitinta ostaessa?

Sauvasekoittimen saa huokeimmillaan alle 20 eurolla. Mitä nimekkäämpi valmistaja, mitä enemmän sauvasekoittimessa on terästä, mitä uudempi malli  on kyseessä ja mitä enemmän erilaisia vaihtoteriä ja kippoja pakettiin kuuluu, sitä enemmän sauvasekoittimelle kertyy hintaa. 

”Luksusmallit” voivat maksaa 10 kertaa enemmän mitä halvimmat mallit, eli 200 euroa ja jopa sen yli. Sekä OBH Nordicalta, Tefalilta, Boschilta ja Philipsiltä löytyy kuitenkin laadukkaita ja tehokkaita sauvasekoittimia alle 35 eurolla.

Useiden kuluttajatestien mukaan ovat huokeat sauvasekoittimet yhtä hyviä kuin kalliimmatkin. Vaikka sauvasekoittimessa olisi vähän vähemmän tehoja kuin kalliimmissa kilpailijoissaan, onnistuu esimerkiksi pottumuussin tekeminen yhtä hyvin. 

Hinta ei siis tullessaan paremmin toimivaa laitetta, vaan ainoastaan lisävarusteita. Sauvasekoittimen hankinnassa voi siis halutessaan pihistellä. Huokeimmissa sauvasekoittimissa on jopa yhtä pitkät takuut kuin monin verroin enemmän maksavissa kilpailijoissaan!

On tietenkin hyvä ottaa huomioon, että huokeampien mallien muovivarret eivät välttämättä ole konepesunkestäviä. Teräksinen varsi kestää paremmin astianpesukonepesuja. Jos aiot murskailla paljon jääpaloja tai jäisiä marjoja, kannattaa kiinnittää huomiota myös sauvasekoittimen tehokkuuteen. 

Sauvasekoittimia vertaillessa voi kiinnittää huomiota myös käyttöääneen ja sauvojen muotoiluun. Hiljainen ja ergonomisesti muotoiltu sauvasekoitin tuo tietenkin käyttömukavuutta, ja kaunis väri ja design ovat bonusta.

Tutustu meidän arvosteluihin ja vertailuihin:

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käyttämisen